Szeles ház

A kondenzátor szerepe, felépítése és működése a hűtéstechnikában

A hőleadás a kondenzátorban történik.
A hőmérsékletek értelmezése a kondenzátorban

1. ábra A hőmérsékletek értelmezése a kondenzátoron

  A kondenzátor blokkvázlata  

2. ábra A kondenzátor blokkvázlata

 

A hőleadáshoz kondenzációt kell biztosítanunk. A gőz akkor kondenzálódik, ha nála hidegebb felülettel találkozik. A hideg felületet a környezeti levegő, mint természetes közeg biztosítja. A cél, hogy a gőzből folyékony halmazállapot legyen. Ehhez meg kell határoznunk azt a hűtőközeg-hőmérsékletet (kondenzációs hőmérséklet), amely mellett a hűtőközeg folyékony lesz.

  A kondenzáció folyamata logp-h diagramon  

3. ábra A kondenzáció folyamata (2-3 állapotváltozás) a logp-h diagramon

 

A hűtőközeget szállítani kell az alacsonyabb energiaszintről a magasabbra. Ehhez alkalmazzuk a következő elemeket.

A hűtőközeg kondenzálódik, leadja a hőt a természetes hűtőközegnek. A természetes közeg közben elvonja a hőt. A hőmérséklet-változás a kondenzátoron keresztül:

  A hőmérsékletek változása a kondenzátorban  

4. ábra A kondenzációs hőmérséklet és a természeteshűtőközeg-hőmérséklet változása a kondenzátor felülete mentén

 

Az elején csökken a hűtőközeg hőmérséklete, leadja a túlhevítettségi hőjét, majd kondenzálódik. A túlhevítettségi hő a fázisváltozási hőhöz képest kicsi, így elhanyagoljuk a számításnál.

Az elpárolgás végén legalább száraz, telített gőz kell, hogy kialakuljon, de a valóságban inkább száraz, túltelített gőzt kell, hogy rendelkezésre álljon az elpárolgás végén, így a hűtőközeg a szívóvezeték végén biztos, hogy nem tartalmaz folyadékot, így a kompresszor nem fog folyadékütést kapni.

A közeg akkor kezd el kondenzálódni, amikor elérte a hőmérsékletéhez tartozó telítettségi értéket. Ezután állandó hőmérsékleten történik tovább a kondenzáció. Itt a valóságban túlhűtött folyadék van. 3-4 Kelvin utóhűtést biztosítani kell ahhoz, hogy a fojtószelep megfelelően működjön.

A túlhevítettségi hő azonban a fázisváltozási hőhöz képest arányában kevés. Emiatt a túlhevítettségi hőt elhanyagolhatjuk.

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép