Szeles ház

A padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés, falhűtés, mint felületi sugárzó hőcserélő

A víz hőhordozóval működő padlófűtés-, mennyezetfűtés-, falfűtés-, mennyezethűtés- és falhűtésrend­szerek teljesítményét számos olyan fontos tényező befolyásolja, mint például a hősu­gárzó felület és a belső tér közötti hőátadá­si tényező, az elfogadható legki­sebb és legnagyobb felületi hőmérsékletek (komfortkövetelmények alapján), a har­matponti hőmérséklet a térben, a csövek és a felületek közötti hőátvitel, a sugárzófe­lület emissziós tényezője és a felületek kö­zötti besugárzási tényező, valamint a benn­tartózkodók és a felületek közötti szög­tényező.

A felületfűtés, felülethűtés hőátvitelére három fizikai mechanizmus van hatással. A három típus közötti köl­csönhatás határozza meg a hőátvitel jelle­gét:

·        Hővezetés (kondukció)

·        Hőátadás (konvekció)

·        Hősugárzás

Felületfűtés, felülethűtés mechanizmusa

1. ábra Felületfűtés, felülethűtés mechanizmusa

 

Hővezetés a fűtőközeg vagy hűtőközeg határoló felülete és a hőleadó felület között lép fel. Tisztán hővezetési mechanizmusból álló hőátvitel főleg szilárd testekben alakul ki, és valójában az adott test anyagának tu­lajdonságai befolyásolják. Példaként em­líthető a falon, mennyezeten és cipőtalpon keresztül létrejött hőátvitel (1. ábra). A hővezetés közvetlenül befolyásolja a pad­lófelület és lábfej közötti energiaátvitelt, de a helyiség levegő-hőmérsékletét nem változtatja meg közvetlenül. Fontos hő­vezetés jön létre a hőhordozó közeg (víz) határoló felülete és a hősugárzó felület (helyiség) között. A hővezetésnek ezt a részét elsősorban a cső típusa (átmérője, falvastagsága, anyaga), a fektetési távol­ság, a víz térfogatárama (a víz sebessége) és a további vezetőrétegek ellenállása be­folyásolja.

Hőátadáson a levegő és a felületfűtés, felülethűtés felülete közötti hőcsere értendő. Természetes és kénysze­rített hőátadást lehet megkülönböztetni. A hőmérséklet- és sűrűségkülönbség mindig természetes hőátadást hoz létre. Erre tipi­kus példa a hideg levegő leáramlása hideg ablakfelületek mellett vagy az emberi test körül felszálló meleg levegő. Más­részt egy felületen kényszerített hőátadás lép fel az áramlóközeg nyomásváltozása, például a számítógép vagy a légkezelő rendszer ventilátora miatt. A hőátadásos hőátvitel levegő segítségével megy vég­be, így a levegő-hőmérsékletet közvetlenül befolyásolja.

A hősugárzás a hőátvitelnek azt a formá­ját jelenti, amikor az energia az egyik felületről a másikig elektromágneses hul­lámok formájában terjed. Ez a hőátadási forma jellemzi leginkább a felületfűtést, felülethűtést. A nagy hullámhosszúságú sugárzás újra fel- (túl-) melegíti a környező felületeket (pl. a bútorok felüle­tét), amellyel közvetve a levegőt is mele­gíti. A sugárzó fűtés esetén 2-3 °C-kal alacsonyabb levegő-hőmérséklet szükséges ugyanolyan hőérzet eléréséhez, mint radiátoros, konvektoros fűtés esetén. Ez 15-18%-kal kevesebb energia bevitelét igényli. Egyenletesebb lesz a hőleadás, nem fűtünk feleslegesen légteret. Az energiamegtakarítás mértéke annál nagyobb, minél nagyobb mértékű az alacsony közeghőmérséklet melletti sugárzás aránya. A 2. ábrán látható módon a mennyezetfűtés, a falfűtés és a padlófűtés esetében a legnagyobb a mértéke a sugárzásos hőcserének.

 A sugárzásos hőcsere mértéke a különböző fűtési me

2. ábra A sugárzásos hőcsere mértéke a különböző fűtési megoldások esetében

 

Minél nagyobb a konvekció (a sűrűségkülönbség miatt fellépő légmozgás) mértéke (pl. radiátoros fűtésnél), annál nagyobb a szervezetünk porterhelése. A fűtés bekapcsolásával jóval többet köhögünk, mivel a felszálló por orrnyálkahártyánkat irritálja. Ugyanezt tapasztaljuk, ha a hagyományos klimatizálási megoldásokkal kerülünk szembe. Felületfűtésnél, felülethűtésnél miután lényegesen kisebb a hőmérsékleti lépcső, a hőközlés csökkentett hőmérséklet-emeléssel és -csökkentéssel jár, ezért a por gyakorlatilag nem mozog, nem irritálja légzőszerveinket. Megfelelően méretezett rendszerek esetében azt sem érzékeljük, hogy a hő, a hőelvonás honnan érkezik. Kellemesen érezzük magunkat. Nem jön létre légmozgás, így nem száll a por a lakásban, nem irritálja légzőszerveinket és kevesebbet kell takarítani. Nagyobb lesz a lakás, mert nincsenek radiátorok és belső térben vezetett csövek.

A felület hűtésére is használható. Hideg közeg áramoltatása esetén a felület sugárzással hűt, nem kell a huzathatás jelenségével számolni. A felülethűtés hangtalan, légáramlás nélkül biztosítja a kellemes hőérzetet, s mindössze annyi az igénye, hogy 18 °C-nál magasabb hőmérsékletű vizet juttassunk a rendszerbe, s akkor a párásodástól és a levegő nedvességtartalmának a kicsapódásától, kondenzációjától sem kell tartanunk.

Az általunk forgalmazott PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezet fűtési-hűtési csővezetékek oxigéndiffúzió elleni védelemmel rendelkeznek (3. ábra).

 PipeLife padlófűtés

3. ábra PipeLife padlófűtési megoldás

PipeLife csőrendszer vakolatba 

4. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felület fűtési-hűtési rendszer)

 PipeLife mennyezetfűtés monolit vasbeton födémbe

5. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felület fűtési-hűtési rendszer)

PipeLife CDP-400 mennyezfűtés hűtés álmennyezetben 

6. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felület fűtési-hűtési rendszer)

 

A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon árban is piacképes, rendkívül jó ár-érték arányú padlófűtés-, mennyezetfűtés-, falfűtés-, mennyezethűtés- és falhűtésrendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek és központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)
Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép