Szeles ház

A padlófűtés népszerűsége

A padlófűtés népszerűsége nőtt az elmúlt évtizedben árának csökkenése következtében. Ma már árban nincs különbség egy radiátoros fűtési rendszer (radiátor, termosztatikus szelep) és egy jó minőségű padlófűtés között (műanyag csővezeték, szabályozószelep). Esztétika szempontjából a radiátor hátrányosabb, mert a padlófűtés esetében a padló a fűtőfelület, és nincs szükség önálló fűtőtestre, a helyiségben így nincs látszata, nem foglal el helyet, így a helyiségek méretei is jobban kihasználhatóak, bútorokat, berendezéseket tekintve rugalmasan tervezhetőek.

A padlófűtés előnyös tulajdonsága, hogy a padlófűtés csöveiben jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz keringethető, mint a radiátorban. Ez energetikai szempontból gazdaságosabb fűtést tesz lehetővé, mint a radiátoros megoldás, kisebb hőmérsékletű vízigény miatt hőszivattyúra köthetjük a rendszert, ami természetesen még gazdaságosabb fogyasztást eredményez. Tekintettel a radiátorok kis fűtőfelületére a padlófűtés fűtőfelületéhez képest, ahhoz, hogy a szükséges hőmennyiség leadása radiátor felől megtörténjen, körülbelül 70 °C-os vizet kell keringtetni, addig padlófűtés segítségével 30-35 °C-os víz is elegendő a lakás fűtéséhez.

A padlófűtés úgynevezett sugárzóhőt ad, ami jót tesz a hőérzetünknek, ezáltal 1-2 °C-kal alacsonyabb levegő-hőmérsékletű helyiségben is ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint a melegebb, radiátoros szobában. Ez megint csak a gazdaságosság szempontjából előnyös tulajdonság. Hiszen 1 °C-os levegőhőmérséklet-csökkentés 5-6% fűtési energiamegtakarítást jelent.

A padlófűtés vízszintes és függőleges irányban is jóval egyenletesebb levegőhőmérséklet-eloszlást tesz lehetővé a helyiségben, mint a radiátor (1. ábra).

 A padlófűtés egyenletes hőeloszlása

1. ábra A padlófűtés egyenletes hőeloszlása hőkamerával vizsgálva

 

Ha egy hőmérővel körbemegyünk a szobában, a padlófűtéssel fűtött tér bármely pontján ugyanazon hőmérsékletet tudunk mérni. Radiátor esetében pedig eltérő értékeket kapunk, hiszen a radiátor a tér egy adott pontjában fűt, ezért gyakori, hogy a radiátor mellé ülünk, mert annak közelében melegebb van, attól távolabb, pedig hűvösebb. Erre nincs szükség padlófűtés esetében, az említett egyenletes hőmérsékletmező miatt.

 A radiátor által biztosított hőfokeloszlás

2. ábra A radiátor által biztosított hőfokeloszlás hőkamerával mérve

 

Padlófűtés előnyei:

 

-        A padlófűtés sugárzó hőleadó, melyek egyik legfontosabb jellemzője, hogy az ilyen módon fűtött helyiségek belső léghőmérséklete néhány fokkal alacsonyabb lehet, mint a konvekciós módon (radiátor, fan-coil) fűtötteké, így energiát megtakarítva csökken a fűtési rezsi,

 

-        Hőszivattyúval kombinálva a padlófűtést kb. 50% energiamegtakarítást érhetünk el gázkazánnal szemben. A havi és az éves fűtési rezsi kb. a felére csökkenthető.

 

-        A padlófűtés alacsony vízhőmérsékletű fűtési rendszer, ezért további megtakarítással számolhatunk a radiátorral szemben, ez 5-6% energiamegtakarítást jelent.

 

-        A padlófűtés nincs útban, nem látszik, így a fűtőtestet nem szükséges takarítani, mint a radiátor esetében.

 

-        A helyiség függőleges hőmérséklet-elosztása egyenletesebb, ráadásul a padló melegsége nagyon kellemes érzés a hideg, téli napokon, felfázás veszélye pedig egyáltalán nem áll fönn.

 

-        Padlófűtés esetében a por keveredése nem olyan intenzív, mint a radiátor esetén, mely egészség szempontjából előnyös tulajdonság a padlófűtés javára.

 

Az általunk forgalmazott PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezet fűtési-hűtési csővezetékek oxigéndiffúzió elleni védelemmel rendelkeznek (3. ábra).

PipeLife padlófűtés 

3. ábra PipeLife padlófűtési megoldás

PipeLife csőrendszer vakolatba 

4. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felület fűtési-hűtési rendszer)

 PipeLife mennyezetfűtés monolit vasbeton födémbe

5. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felület fűtési-hűtési rendszer)

PipeLife CDP-400 mennyezfűtés hűtés álmennyezetben 

6. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felület fűtési-hűtési rendszer)

 

A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon árban is piacképes, rendkívül jó ár-érték arányú padlófűtés-, mennyezetfűtés-, falfűtés-, mennyezethűtés- és falhűtésrendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek és központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)
Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)
Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

 

 

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép