Szeles ház

A hővisszanyerő hatékonysága szellőztetőrendszerekben

A hővisszanyerős szellőztetőberendezések gyártása során az utóbbi években az egyenáramú motorral működtetett ventilátorok ke­rültek túlsúlyba, mert ezeket könnyeb­ben lehet vezérelni, és lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak. Jelen­tős előnye ezeknek a ventilátoroknak az is, hogy kapcsolókombinációk alapján be lehet állítani a szükséges térfogatáramot és azt a csatornaháló­zat légellenállásától csaknem függetlenül állandó értéken lehet tartani.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezés vezérlése fontos, hogy lehetőleg egyszerű legyen. Célszerű a lakás bejárati ajtajának közelében elhelyezni a kapcsolót, amivel a levegőcserét a tervezési térfogatáram 70%-a és kb. 130%-a között, három fokozatban be lehet állítani. A berendezést üzembe helyezéskor a légcsatornák méretezéséhez felhasznált adatoknak megfele­lően be kell szabályozni. Ezt a munkát szakcéggel végeztessük el, amely ren­delkezik a beszabályozáshoz szüksé­ges mérőberendezésekkel.

A kiegyen­lítést a szelepeknél és a szellőzőrá­csoknál, továbbá a csatornahálózat­ban lévő szűkítőbetéteknél egyaránt érdemes elvégezni. Beszívott/elszívott leve­gővel dolgozó hővisszanyerős szellőztetőrendszereknél fontos, hogy a beszívott és elszívott térfo­gatáramok kiegyensúlyozottak, avagy egyenlő nagyságúak legyenek. A berende­zés dokumentációjához a szelepek és az esetleg szükséges csappantyúk beállítását, továbbá a motorok beállí­tását tartalmazó, megfelelő jegyző­könyvet is csatolni kell. Ebben a rá­csok és szűkítők beállítási adatait is fel kell sorolni, hogy karbantartás vagy tisztítás után a berendezést gyorsan ismét üzemképes állapotba lehessen hozni.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezés használóját meg kell ismertetni a berendezésre és annak kezelésére vonatkozó minden tudnivalóval. A bérleti szerződéssel átadott dokumentumok között szere­peljen a hővisszanyerős szellőztetőberendezésnek és szerkezeti egységeinek a leírása, valamint azok beállítási adatai.
Hővisszanyerős lakásszellőztető rendszer

1. ábra Hővisszanyerős lakásszellőztető rendszer

 

Alapigazság, hogy a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek csak akkor dolgoznak haté­konyan és gazdaságosan, ha a levegő keringtetésére és a vezérlésre a lehető legkevesebb segédenergiát használják fel. Megjegyzendő azonban, hogy a jó levegőminőségnek köszönhetően még az olyan hővisszanyerős szellőztetőrendszer tulaj­donosai sem akartak megválni beren­dezéseiktől, amelynek energetikai hatékonysága (a rosszul hőszigetelt épület vagy magának a berendezés­nek a rossz energetikai hatékonysága miatt) kívánnivalót hagyott maga után. Fontos annak a ténynek a tudatosítása, hogy hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel üzemeltetett lakóház esetén nem szabad elvégezni a korábban megszokott, nagymértékű, hagyományos, ablaknyitásos szellőztetést, hiszen nincs rá szükség, és rengeteg energiát dobnánk ki fölöslegesen.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezés alkalmazása a belső levegő minőségének fenntartasához és a helyiségek kellemetlen nedvességtartalmának csökkentéséhez is kifejezetten ajánlatos.

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)
Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép