Szeles ház

A MOP-szelep és elektronikus expanziószelep alkalmazása a hűtéstechnikában

Kompresszort meghajtó, kis teljesítményű villanymotor esetén, induláskor a nagy áramfelvétel miatt a motor tönkremehet. A nagy motor hátránya, hogy a berendezés gyakran részterhelésen üzemel, és nem tudja a motor visszaszabályozni magát a mindenkori teljesítményigénynek megfelelő teljesítményre.

A műszaki problémában segíthet a MOP-szelep alkalmazása.

A MOP szelep munkapontja

1. ábra A MOP-szelep munkapontja a nyomáskondenzációs hőmérséklet-diagramon

 

Melegítjük a tartályt, a folyadék elpárolog, ezt követően miután eltűntek a folyadékcseppek, a nyomás már nem igazán fog nőni. (Megfordítva a folyamatot, hűteni kell a tartályt.)

  A MOP szelep működésének hatása  

2. ábra A MOP-szelep kialakítása és működésének hatása az elpárolgásra

 

Így az indítás elején alultáplált lesz az elpárolgás, de nem lesz annyira alacsony a hűtőközeg hőmérséklete, hogy leégjen a kompresszor. Megoldást jelenthet még az is, ha az elpárologtató után is fojtjuk a hűtőközeget. Ennek neve szívóoldali fojtás. Így nem fog kialakulni túlságosan magas elpárolgási nyomás, ezáltal hűtőközeg-hőmérséklet sem. Ez a szelep teljesítményszabályozást is lehetővé tesz. Ennek hátránya, hogy a kompresszió véghőmérséklete nő. A hűtőberendezés üzeme során gyakran változik a terhelés.

  A szívó oldali fojtás alkalmazása

3. ábra A szívóoldali fojtás alkalmazása

 

A MOP-szelep az elpárolgás elején automatikusan expanziószelepként fog működni, majd termosztatikus expanziószelepként korlátozva ezzel, hogy nagyon megnőjön az elpárolgási hőmérséklet úgy, hogy zárva tartja a szelepet, így nem enged be újabb mennyiségű hűtőközeget az elpárologtatóba, a kompresszor szív, így gyorsan lecsökken a szívóoldali nyomás, és addig tartja zárva a MOP-szelepet a patron, amíg a szívóoldali nyomás annyira le nem csökkent, hogy az elpárolgási hőmérséklet és ezáltal a patronban lévő közeg hőmérséklete, ezáltal abban lévő közeg nyomása le nem csökkent arra a szintre, amikor kondenzáció indul meg a patronban. Ez a pont a MOP-pont, ekkor nyitja a patron a szelepet és beengedi a hűtőközeget az elpárologtatóba. A jellege ekkor lesz termosztatikus expanziószelep. A szelep attól lesz MOP-szelep, hogy a hozzá tartozó patron töltete eltérő a hagyományos termosztatikus expanziószelepétől.

 

Elektronikus expanziószelep

·       mindig a termosztatikus adagolószelep működését próbálja követni

·       üzemi túlhevítést terheléstől függetlenül állandó értéken tartja

·       önmagukban működésképtelenek, csak a hozzájuk tartozó elektronikus szabályozóval együtt képesek ellátni a feladatukat

Ahhoz, hogy a szelep nyisson, nyomáskülönbség kell, hogy legyen a szelep előtt és után, mely le kell, hogy küzdje a súrlódásból és egyéb veszteségekből adódó nyomásveszteséget.

  Elektronikus expanzió szelep kialakítása  

4. ábra Az elektronikus expanziószelep kialakítása a hűtőberendezésben


Ahhoz, hogy folyadék véletlenül se lépjen be a kompresszorba, egy mágnesszelepet kell tenni az adagoló elé biztonsági okból termosztatikus szelep esetén.

Expanziós szelepek:

·       léptetőmotoros

·       termomotoros

·       impulzusszélesség-modulált szelep (úgy működik, mint egy mágnesszelep)

Elektronikus adagolók előnyei:

·       MOP-értéket tartják

·       mágnesszelep funkcióit ellátja

·       szabályozótermosztát-funkció

·       riasztótermosztát-funkció

·       leolvasztásvezérlés

·       ventilátorvezérlés

·       páramentesítőfűtés-vezérlés

·       hűtésihely-felügyelet

·       hőmérséklet-kijelző

·       kézi vezérlés

·       adatkommunikáció

Beruházási költsége magas, de üzemeltetési szempontból biztonságosabb és energiatakarékosabb fogyasztást eredményez.

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép