Szeles ház

A padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés előnye a radiátorral szemben

A padlófűtési, mennyezetfűtési, falfűtési, mennyezethűtési és falhűtési rendszerek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos radiátor-fűtőtestekkel fűtött házak esetével szemben. A padlófűtési, mennyezetfűtési, falfűtési rendszerek nagy hőleadó felületük miatt alacsonyabb fűtővíz-hőmérséklettel üzemeltethető fűtési, hűtési megoldások. Az alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíz előállítása kevesebb energiabefektetéssel jár, mely egyrészt a hőtermelői oldalon (hőszivattyú, kazán) jelentkezik, valamint csökkennek a hőveszteségek a hőelosztó hálózaton keresztül is, a csővezetékek falának felületi hőmérséklete és a csővezetékeket körülvevő levegő hőmérséklete közti hőmérsékletkülönbség-csökkenésből adódóan. A felületfűtéssel (padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés) megtervezett és megépített fűtéstechnikai rendszerrel sokkal gazdaságosabb üzemeltetés biztosítható, mint egy hagyományos radiátoros fűtéssel. Az alacsony hőmérsékletű fűtővíz előállításához alkalmazhatunk megújuló energiájú hőtermelő berendezést, mint például hőszivattyút, ezáltal további jelentős üzemeltetési költség-, rezsicsökkenés érhető el!

Az emberi test maghőmérséklete nyugalomban, optimális esetben 36 °C körül van, a különböző végtagok hőmérséklete azonban ettől eltérő. Ennek megfelelően az emberi test részei komfortérzet szempontjából különböző léghőmérsékleteket igényelnek. Embereken végzett kutatások során kimutatták, hogy mi az a hőmérséklet-eloszlás, amely az emberi hőkomfort szempontjából ideális az ember számára az épületen belül. A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a padlófűtés és a mennyezetfűtés által biztosított hőmérséklet-eloszlás közelíti meg a legjobban az emberi test által megkívánt, ideális helyiséghőmérséklet-eloszlást (1. ábra).

 Az ideális, a padlófűtés és a radiátor ált

 1. ábra Az ideális, a padlófűtés, és a radiátor által biztosított hőmérséklet-eloszlás

 

A szemléltetett jelenségnek az oka, hogy a radiátoros fűtés konvektív fűtés, a helyiség egy adott pontján adja le a szükséges hőt, majd a sűrűségkülönbség hatására a hőátadás a levegő természetes áramoltatású cirkulációjával történik.

 A radiátor hőátadásának folyamata

 2. ábra A radiátor hőátadásának folyamata

 

A helyiségben keringő levegő nem képes olyan egyenletes hőmérséklet-eloszlást létrehozni, mint a padlófűtés, mennyezetfűtés, mely az adott magasságban a tér minden pontjában mérhetően és érezhetően ugyanazon hőmérsékletet képes biztosítani.

A padlófűtés hőátadásának folyamata

3. ábra A padlófűtés hőátadásának folyamata

Felületfűtés (padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés) esetén a nagyrészt sugárzással leadott hő javítja a hőérzetünket, ezért 2 °C-kal kisebb helyiség-hőmérséklet esetén is megvan ugyanaz a komfortérzet, mint radiátoros fűtés esetén. A lakótér alacsonyabb hőmérséklete pozitív hatással van az emberi közérzetre, frissebbnek érezzük magunkat, és javul a koncentrálóképességünk. A radiátoros fűtéshez képest jelentős mértékben lecsökken a helyiségben a meleg levegő áramlása, ami kisebb porterhelést jelent a benntartózkodók számára.

A helyiségen belüli levegő porrészecske-tartalma rendkívül változó, mennyisége erősen függ az épület földrajzi elhelyezkedésétől, a környezeti porterheléstől, az időjárási viszonyoktól (főként a széltől és az esőtől), valamint természetesen a portalanítás gyakoriságától és módjától is. A felületfűtő, felülethűtő rendszerrel a fenti tényezőktől függően kialakuló por mennyiségét nem tudjuk csökkenteni, de a szálló por okozta terhelés lényegesen kisebb, mint a radiátoros fűtés esetén.

A felületfűtés (padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés) láthatatlan, nem foglal értékes helyet a szobában, mint például egy radiátor. Egyetlen rendszert elegendő kiépíteni, amely a leggazdaságosabb fűtésre és a leggazdaságosabb hűtésre egyaránt alkalmas. Ugyanabban a csővezetékben áramlik a fűtési melegvíz, mint a klimatizáláskor a hidegvíz. A mai felületfűtési rendszerek nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, a beruházási költségük és a kivitelezés költsége sem haladja meg a radiátoros fűtési rendszerekét, megfelelő és minősített magyar gyártó által készített termékek esetében.

Az általunk forgalmazott PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezet fűtési-hűtési csővezetékek oxigéndiffúzió elleni védelemmel rendelkeznek.

 PipeLife padlófűtés

4. ábra PipeLife padlófűtési rendszer

 PipeLife csőrendszer vakolatba

5. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felület fűtési-hűtési rendszer)

 PipeLife mennyezetfűtés monolit vasbeton födémbe

6. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felület fűtési-hűtési rendszer)

 PipeLife CDP-400 mennyezfűtés hűtés álmennyezetben

7. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felület fűtési-hűtési rendszer)

A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon árban is piacképes, rendkívül jó ár-érték arányú padlófűtés-, mennyezetfűtés-, falfűtés-, mennyezethűtés- és falhűtésrendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt! 

tel.: 0036-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036) 
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)
Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép