Szeles ház

A szellőztetés hatása a levegő széndioxid-koncentrációjának csökkentésében

Mivel a levegő az ember számára létfontosságú, ezért a hővisszanyerős szellőztető berendezésének, valamint az ehhez kapcsolódó frisslevegő-ellátásnak bizo­nyos higiéniai feltételeknek kell megfelelniük. A szoba CO2-tartalma mellett a relatív páratartalmat is szabályozniuk kell. Ezen felül a szagokat és a lég­szennyező anyagokat is ki kell tudni szűrni, és kellemes lakóklímát kell tudni a segítségükkel előállítani. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a hővisszanyerős szellőztetőrendszer kialakítása.

A levegő CO2-tartalma fontos tényező a szoba levegőminőségének meghatá­rozásakor, mivel a lakók döntő többsége akkor találja a levegő minőségét kellemesnek, ha a CO2-tartalom 0,1% alatt van. Ha a lakótérben ennél maga­sabb az aránya, akkor álmosság, koncentrációs zavar, valamint fojtó, használt levegő érzete léphet fel. Az ember CO2-leadása, valamint minden további, a lakóterek emberi használat következtében keletkező légszennyeződése képe­zi a szükséges levegőmennyiség meghatározásának alapját. Felnőtteknél a CO2-leadás óránként az aktivitás függvényében 10 és 75 liter/óra között vál­tozhat.

Az 1. ábrán egy lakó CO2-kibocsátása látható az aktivitás függvényében.

 Az ember széndioxid kibocsátása légzés során

1. ábra Az ember CO2-kibocsátása az aktivitás függvényében

 

Azt az időszakot, amely meghatározza, hogy mennyi időn belül kell a meglévő levegőt friss, külső levegőre cserélni, az egyszerű légcsereszám írja le. A 2. ábrán a kizárólagosan hagyományos, ablakon keresztül, azaz központi hővisszanyerős szellőztetőberendezés nélkül történő szellőztetéssel az egy­szeres légcseréhez szükséges időtartam látható.

 Egyszeres légcseréhez szükséges időtartamok

2. ábra A hagyományos szellőztetéssel az egy­szeres légcseréhez szükséges időtartamok

 

Mivel az ablakos szellőztetés esetén a légcsere nem csak a széliránytól, a szél sebességétől és a hőmérséklet-különbségtől, valamint az egyéni használati szokásoktól függ, nem beszélve a közben keletkező hőveszteségről, ezért a megbízható légcsere csak hővisszanyerős szellőztetőberendezéssel biz­tosítható. A házakban a hővisszanyerős szellőztetőberendezés révén fennálló légtömeg­áram a CO2-tartalmat a higiénikus maximális értékre korlátozza. Így pl. egy átlagos méretű gyerekszoba esetén max. 35 m3 légtömegáram elegendő személyenként és óránként számolva. A hővisszanyerős szellőztetőberendezés segítségével a lakók számától függően óránként 0,3-0,8-szoros légcsere megy végbe. A szá­mítás alapját tájékoztató jelleggel kb. 30 m3 friss levegő / óra, személy képezi.

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)

Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép