Szeles ház

A szellőztetési eljárások és azok energetikai jellemzői

A megfelelő szellőztetésnek régebben nem volt annyira nagy jelentősége, mint manapság, mert az épület külső burkának tömítetlensége miatt a friss levegő higiéniai minimuma mindig ren­delkezésre állt. Mára a helyzet megfor­dult: ha a szellőztetés túlzottan kevés, ez az épület jól tömített külső burka esetén megakadályozza a nedvesség eltávolítását, és ezzel bizonyos körül­mények között a hideg felületeken (hő­hidak) penészedés okozójává válhat.

A következőkben három lehetőséget mutatunk be arra, hogyan lehet egy jól tömített épületnél meghatározni a szükséges levegőcserét. Ezek a kö­vetkezők:

 - a lakók nagy keresztmetszeten át való, hirtelen szellőztetéssel meg­kísérelhetik a szükséges levegő­mennyiség bejuttatását a használt helyiségekbe (1. ábra);

 A természetes szellőztetés

1. ábra A természetes szellőztetés nyílászárók nyitásával, nagy kereszthuzat biztosításával

- a belső levegőt az erős légszen­nyezést okozó helyeken (fürdő­szoba, WC, konyha stb.) elszívó­berendezést alkalmazunk; a friss levegő az épület külső burkán kialakított nyílásokon áramlik be (2. ábra);

 Az elszívásos szellőztetés 

2. ábra Az elszívásos szellőztetés elszívóventilátor alkalmazásával

- a levegő hővisszanyeréssel is ellá­tott, szabályozott be- és elszívásá­nál nem csak az elszívott levegőt, hanem a friss levegőt is levegőcsa­tornákon át vezetjük. A két csator­nát hőcserélő kapcsolja össze, amely az elszívott levegő hőtartal­mának egy részét átadja a beszívott levegőnek.

A beruházási költségeket tekintve egy első két megoldás a legalacsonyabb költségű, viszont a szellőztetésnek rendkívül energiapazarló eljárása, mely nagymértékben és kedvezőtlenül befolyásolja az épület teljes energiafelhasználását. Természetes szellőztetés esetén a falak és a helyiségek levegője nagymértékben lehűlnek, az ablakok, ajtók becsukását követően a fűtési rendszernek nagy többletenergia bevitelére van szüksége ahhoz, hogy visszafűtse a megkívánt hőfokot.

Ezzel szemben a központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer folyamatos üzemben mindig a szükséges légcserét biztosítja a helyiségek számára (3. ábra). A hővisszanyerős szellőztetőberendezés befúvó- és elszívóventilátorának is van energiafogyasztása, azonban az csekély mértékű a hagyományos ablaknyitásos szellőztetés következtében történő felfűtés többlet-energiafelhasználásához képest.

 A központi hővisszanyerős szellőztető

3. ábra A központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer működési elve

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.


tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu 

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök 

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036) 

Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)

Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)

Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

 

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép