Szeles ház

Gipszkarton álmennyezethez rögzíthető mennyezet fűtési-hűtési csőhálózat és álmennyezet feletti szellőző-csővezetékek telepítésének ütemezése

1. Lépés: gépészeti alap-/elosztóvezetékek födém alsó síkja alá történő rögzítése:

 

1/1. Lépés: szellőzéstechnikai rendszer légcsatorna-vezetékének telepítése

 

Egy modern lakásszellőztető berendezés tartozékai a szellőztetett helyiségek felett, a friss levegő befúvásához és elhasznált levegő elszállításához szerelt, 75 mm külső átmérőjű, antibakteriális anyaggal bevont, flexibilis szellőző-légcsatorna-vezetékek. Ezeket a csővezetékeket álmennyezetben is lehet szerelni, a mennyezet fűtési-hűtési panelek feletti légtérben. A telepítéshez fontos előírás, hogy a födém alsó síkja és a CD-fémprofilból kialakított álmennyezeti tartószerkezet felső síkja között minimum 10 cm légrésvastagságot biztosítani szükséges!

Mennyezetfűtési-hűtési és szellőzési csővezetékek

A 75 mm külső átmérőjű szellőző-légcsatorna-vezetékek épületszintenként szellőzéstechnikai osztó-gyűjtő dobozokra csatlakoznak. A dobozok magassága 23 cm körül van. Emiatt azokban az alárendelt helyiségekben (pl. gépház, fürdő), ahol az osztódobozokat a födém alsó síkjára, a mennyezet alá rögzítjük, fontos előírás, hogy födém alsó síkja és a CD-fémprofilból kialakított álmennyezeti tartószerkezet felső síkja között minimum 24 cm légrésvastagságot biztosítani szükséges!

 Szellőzéstechnikai osztó doboz

1/2. Lépés: mennyezet fűtés-hűtés technikai elosztó csővezetékének telepítése

 

Egy modern mennyezet fűtési-hűtési panelekből álló rendszer tartozékai fűtött-hűtött helyiségek felett a szerelt 20 mm külső átmérőjű, 10 mm vastagságú hő- és párazáró hőszigeteléssel ellátott (összesen 5 cm vastag) fűtési-hűtési elosztóvezetékek. Ezeket a csővezetékeket álmennyezetben kell szerelni, a mennyezet fűtési-hűtési panelek feletti légtérben. A telepítéshez fontos előírás, hogy a födém alsó síkja és a CD-fémprofilból kialakított álmennyezeti tartószerkezet felső síkja között minimum 10 cm légrésvastagságot biztosítani szükséges!

 Mennyezetfűtési-hűtési panelek szerelése

 

2. Lépés: gipszkarton álmennyezet tartószerkezetének rögzítése (építészeti hatáskör!)

 

A CDP-400 panel méretének köszönhetően az általánosan használt 40 cm-es CD-profil-tengelytávolság alkalmazható, ami megkönnyíti a szabványos méretű gipszkarton táblák elhelyezését.

A gipszkarton tartószerkezet előírt kialakítása a

Az álmennyezetet és a tartószerkezetét a gipszkartonszerelés előírásainak megfelelően kell elkészíteni, az előírt légréstávolságokat lézeres műszer felhasználásával kell precízen betartani, a méreteket ellenőrizni, de figyelembe kell venni a panel súlyából keletkező többletterhelést is!

 

3. Lépés: mennyezet fűtési-hűtési panelek (CDP-400) álmennyezeti tartószerkezetre rögzítése és telepítése

 

A panel fő eleme az Ω profilú hornyok­kal ellátott hőelosztó lemez, melynek szélessége 336 mm. A konvektorlemez felhajtott, oldalsó éleinek köszönhetően a konvektorlemez és a CD-profil közötti hőátadás kedvezőbb, emiatt egyenle­tesebb lesz az álmennyezet felületi hő­mérséklete.

 PipeLife CDP-400 mennyezfűtés hűtés álmennyezetben

A CDP fűtő-hűtő paneleket szabványos méretű CD60/27 fémprofilból kialakított, álmennyezeti tartószerkezethez lehet hozzáépíteni.

 

4. Lépés (Utolsó lépés!): álmennyezet gipszkarton lapjainak rögzítése (építészeti hatáskör!)

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép