Szeles ház

Hővisszanyerős szellőztetőberendezés páraelszívó hatása

A légzés által a lakótérbe folyamatosan párát leadó lakók mellett olyan forrá­sok is hozzájárulnak a keletkező párához, mint pl. a fürdés, a zuhanyzás vagy a főzés. A gőz láthatatlan páraként van jelen a levegőben. Ahogy az télen gyakran előfordul, az ablakok túlnyomórészt zárva maradnak, akkor az épü­let belsejében a kültérhez képest jelentősen megnő a páratartalom. A belső tér levegőjébe leadott víz mennyisége nem csak a pára forrásától, hanem az idő­tartamtól is függ.

A háztartásban leadott pára forrása és mennyisége

1. ábra A háztartásban leadott pára forrása és mennyisége

 

A lakótérbe leadott napi páramennyiséget a lakók száma is befolyásolja (1 ábra). Így például egy négytagú háztartás 6-10 kg vizet ad le. Az ebből származó páratartalom elvezetéséhez a hővisszanyerős szellőztető berendezés nélküli lakóépületekben a vízgőzt az ablakon keresztül történő szellőzéssel kell kiengedni. Ellenkező esetben páralecsapódás, illetve nedvesség okozta kár jelentkezik.

A lakás szellőztetését nem pótolják az úgynevezett lélegző falak, amelyek a vízpárát diffúzióval vezetik kifelé, mivel ezen az úton csak kis mennyiség szállítható. Hővisszanyerős szellőztetőberendezés, va­lamint az ebből eredő rendszeres légcsere biztosítja a vízgőz elszállítását, és megakadályozza az esetleges nedvesség okozta kárt, penészesedést.

A hővisszanyerős szellőztetés szükségességét indokló okok mellé jön a légszennyező anyagok elvezetése is. Így tehát nem csak a lakók által kilélegzett CO2-tartalmat kell kiszellőztetni, hanem a gyakran a konyhában vagy a fürdőszobában keletke­ző kellemetlen szagokat is. A bútorok, szőnyegek és szövetek, valamint a beépített szerkezetek is bocsáthatnak ki káros anyagot, ami nyálkahártya-irritációt okozhat, és szélső esetben egészségkároso­dáshoz vezethet. A központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer ezeket a káros anyagokat rendszeresen elszívja.

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)
Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

 

 

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép