Szeles ház

Hővisszanyerős szellőztetőrendszer ára - szakértő szemmel

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer gyártóiból is egyre több akad a piacon. Hogy melyik szellőztetőberendezést válasszuk és vásároljuk meg, az függ attól, hogy mi a célunk, milyen minőségű szellőztetést és mennyire energiahatékony szellőztetést kívánunk otthonunkba.

A minőségbeli különbség több oldalról is megmutatkozik a két kategória között. Az olcsóbb szellőztetőberendezések hővisszanyerőjének anyaga gyakran papír. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a magas páratartalmú vizes helyiségek (fürdő, WC, mosóhelyiség) elszívását nem szabad központilag a szellőztetőberendezésre csatlakoztatni, mert a hővisszanyerő átnedvesedik, hatásfoka nagymértékben leromlik, télen anyaga megfagy, és idővel tönkremegy. Az ilyen esetben megoldást az nyújthat, ha az említett vizes helyiségeknek külön, önálló elszívóventilátorai vannak, ez azonban a teljes lakás szellőztetésének beruházását arányában, kis mértékben ugyan, de járulékosan továbbnövelik. A drágább szellőztetőberendezések esetében a hővisszanyerő anyaga fém, mely esetében nem kell tartanuk az átnedvesedés veszélyétől.

Az olcsóbb szellőztetőberendezések hővisszanyerőjének (levegőlevegő-hőcserélő) hatásfoka 70% körül van, ami annyit jelent, hogy a távozó levegő hőjének kb. a 70%-át tudják visszanyerni, a szellőztetőberendezésbe érkező külső, hideg levegőt 70%-os hatékonysággal tudják felmelegíteni. Ezzel szemben a drágább szellőztetőrendszerek hővisszanyerőjének hatásfoka 90% körül van, mely egy energiahatékonyabb rendszermegoldást jelent.

A szellőztetőberendezés energiahatékonysága nem csak a hővisszanyerő hatásfokának mértékében mutatkozik meg, hanem a berendezés fogyasztását befolyásolja a ventilátorok (2 db: egy db befúvó- és egy db elszívóventilátor) hajtástechnikája is. A magasabb minőségű szellőztetőberendezések ventilátorai ugyanis EC-hajtástechnikával rendelkeznek, mellyel 60-70% energiamegtakarítás érhető el a hagyományos hajtású ventilátorok (olcsóbb szellőztetőberendezések) fogyasztásával szemben, ezeknek ugyanis fokozatmentes és közel lineáris szabályozási karakterisztikájuk van. Csendes és nyugodt járású üzemet biztosítnak, mágnesezési zúgás nélkül.

Az olcsóbb szellőztetőrendszerek általában 3 fokozattal rendelkeznek teljesítmény szempontjából. Van egy közepes ventilátorfordulat, amikor a szükséges frisslevegő-mennyiség befúvása történik a helyiségekbe, és elhasznált levegő elszívása az adott helyiségekből. Ehhez képest létezik egy alacsonyabb fordulat, melyet akkor szokás igénybe venni, ha nem tartózkodnak otthon, a ház üres. Létezik egy magasabb fordulat, légszállítás is, amikor a megszokottnál több ember tartózkodik a házban, lakásban, ekkor érdemes egy magasabb légszállításra kapcsolni, és a felgyülemlett, állott, elhasznált levegő hamarabb távozik, és időben hamarabb is jutnak a benntartózkodók friss levegőhöz. A drágább, de magasabb minőségű szellőztetőrendszerek viszont 5, de akár 8 db fokozattal is rendelkeznek, mely rugalmasabb szabályozást, és ebből adódóan nagyobb energiahatékonyságot eredményez. Az energiahatékonyság ugyanis ott is megmutatkozik, hogy valóban annyi levegőmennyiséget szállít egy szellőztetőberendezés, mint amennyi épp szükséges. Értelemszerűen amennyiben többet, akkor a ventilátorok magasabb fordulatszámon üzemelnek a szükségesnél, így a villamos fogyasztásuk is a hajtás módjától függetlenül magasabb lesz.

A magasabb minőségű megoldások további opcionális lehetőségeket nyújtanak. Nem csak hőmérséklet-alapú szabályozást tesznek lehetővé, hanem a páratartalom alapján is képesek a ház frisslevegő-ellátását, -elszívását végezni, és a berendezés teljesítményét mért páratartalom alapján szabályozni. Ennek a megoldásnak a megvalósítása azonban páratartalom-érzékelők elhelyezését és járulékos beruházását vonja maga után. A hatás továbbfokozható, ha a hővisszanyerő helyén téli esetben nem csak hőcsere, hanem páratartalom-csere is történik. Az ilyen típusú egységet entalpiacserélőnek szokás nevezni, melyet csak bizonyos gyártók kínálnak rendelkezésre opcionális lehetőségként, és csakis téli időszakra ajánlanak, mert az év ezen szakaszában alacsony a külső levegő abszolút nedvességtartalma (1kg levegőben lévő vízgőz tömege, mennyisége). Az entalpiacserélőkkel további energiamegtakarítás érhető el.

 Zehner Q350 szellőztető berendezés

1. ábra A Zehner Q350 szellőztetőberendezés


Egy speciális membránon keresztül a levegőben lévő vízgőz egy részét átereszti, elnyeli, amelyet a felmelegített, száraz, külső levegő felvesz úgy, hogy az először a membrán felületén (elszívásoldal) lekondenzálódott levegőnedvesség a membrán másik oldalán (befúvás) az elpárolgás következtében átadja a párolgást jellemző rejtett hőjét, így a páravisszanyerés további hőnyereséget tesz lehetővé (pl. Zehnder Q350, Zehnder Q450, Zehnder Q600 rendszerek).

 Nedvességvisszanyerés entalpia hőcserélőben

2. ábra Az entalpia-hőcserélő membránján keresztül történő hő- és nedvesség-visszanyerés a Zehner szellőztetőberendezésben


Az entalpia-hőcserélő egy opcionális lehetőség, melynek megvan a maga további járulékos költsége. Egy ilyen jellegű beruházás esetén a téli esetben alkalmazható az entalpiacserélő (októbertől márciusig), az év többi szakaszában pedig a hővisszanyerő. Nyáron ugyanis a levegőben lévő nedvesség mennyisége magas, így a páratartalmat ház helyiségeiben inkább csökkenteni kell, mintsem növelni. A beruházást tekintve elegendő egyetlen szellőztetőberendezést megvásárolni, a hővisszanyerő és az entalpia-hőcserélő rugalmasan és könnyedén, kézzel, szakember hozzájárulása nélkül kivehető, cserélhető.

Az olcsóbb berendezések jó része csak hőmérséklet-alapú szabályozást tesz lehetővé, de az megjegyzendő, hogy a tervezés során a méretezés alapján számított szükséges frisslevegő-mennyiséget (szabvány alapján) szállítva a szellőztetőrendszer kivonja a párát a helyiségekből, páralecsapódás hőmérséklet-alapú szabályozás esetén sem fog bekövetkezni!

Opcionális megoldás még az emberek által kilehelt szén-dioxid- (CO2-) koncentráció alapján történő friss levegő mennyiségének szabályozása. Az emberek ugyanis lélegzés útján szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe. Amennyiben egy helyiségben sokan tartózkodnak, akkor a kilehelt szén-dioxid mennyisége megnő, mely hosszú távon fejfájást, álmosságot idézhet elő. Ezt el lehet kerülni, hogyha egy széndioxid-érzékelő elhelyezése történik az adott helyiségbe, mely összeköttetésben áll a szellőztetőrendszerrel, mely érzékelve a magasabb széndioxid-mennyiséget automatikusan nagyobb légszállító teljesítményre kapcsol. Ennek az opcionális megoldásnak azonban szintén megvan a maga járulékos költsége.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezések gyárilag el vannak látva G4 típusú hővisszanyerővel, mely általában a szellőztetőberendezésen belül van elhelyezve, mely gátolja a külső környezetből érkező pornak a szellőztetőberendezésbe és a helyiségekbe juttatását. Ez egy alapvető feltétele a megfelelő frisslevegő-minőség biztosításának. A drágább berendezések esetében opcióként rendelhető még pollenszűrő is azok számára, akik allergiás panaszokkal küszködnek.

További különbség mutatkozik egy magasabb minőségű szellőztetőberendezés és egy alacsonyabb között akusztikai szempontból is. A drágább megoldások csendesebbek, míg az olcsóbb rendszerek ventilátora nagyobb zajt kelt, amit a levegő szállít magával a helyiségek felé, valamint a külső környezetbe a levegő kidobásánál és beszívásánál. Ez műszaki szempontból egyébként nem jelent problémát, mert hangcsillapító beiktatásával a zajszint megfelelő mértékben lecsökkenthető.

A magasabb minőségű rendszerek esetében szintén opcionális lehetőségnek mutatkozik az a megoldás, hogy a hővisszanyerő csatlakozócsonkját a frisslevegő-beszívásnál egy talajkollektorra csatlakoztatva télen előfűtés, nyáron pedig előhűtés végezhető. Ez további energiamegtakarítást jelent, viszont a talajmunkának és a talajkollektornak is megvan a maga többletköltségvonzata.

Szellőztetőrendszer tervezésével, kivitelezésével és vásárlásával kapcsolatban szakértői szinten foglakozunk. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, bizalommal forduljon hozzánk. A már elkészített tervek alapján részletes árajánlatot a rendszer anyagára és a kivitelezésre is tudunk adni.

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)

Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

 

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép