Szeles ház

Hővisszanyerős szellőztetőrendszer jelentősége

Az épület légtömör külső burkának megteremtése az energetikai szem­léletű felújítás egyik fontos célkitűzése, mert ez teszi lehetővé a hővesztesé­gek korlátok közé szorítását, és azok­nak a nedvesség okozta károknak az elkerülését, amelyek a páralecsapó­dás következtében alakulnak ki az épület szerkezetén. Másrészt viszont a házban lévő levegőt rendszeresen cserélni kell, hogy a belső terekből eltávolítsuk a nedvességet és a leve­gőben lévő káros anyagokat, és be­légzésre alkalmas, friss, nem használt levegőt juttassunk oda be. Az energia­veszteségekre való tekintettel nem jó, ha a levegőcsere túl intenzív, a meg­felelő levegőminőség érdekében azon­ban túlságosan kis mértékű se legyen.

Mivel felújított épületekben meg­szűnik az ablakok hézagain és a tömí­tetlenségeken át kialakuló (természetes, de nagy hőveszteséggel járó) levegőcse­re, az alacsony energiaigényű házban és az utólagosan hőszi­getelt régi épületekben más módon kell gondoskodni a levegő szabályo­zott cseréjéről. Egy mesterséges központi hővisszanyerős szellőztetőberendezés (1. ábra) mentesíthet ben­nünket az alól a feladat alól, hogy ebből a célból rendszeres időközök­ben kinyissuk és becsukjuk az abla­kokat, nyílászárókat.

 

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszer

1. ábra A központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer által biztosított légcsere folyamatos friss levegő befúvásával és elhasznált levegő elszívásával

 

Mennyi levegőmennyiségre van szükségünk? Azért szellőztetünk, hogy kellemesen érezzük magunkat a megfelelő belsőlevegő-minőség biztosításával, és elszívjuk az ingatlan rendeltetésszerű használata mellett is keletkező, levegőben lévő, kellemetlen szagok által okozott diszkomfortérzetet.

 

A szük­séges levegőcsere mértékét a követ­kező tényezők határozzák meg:

 

- a verejtékezésből keletkező, vala­mint a növények, a főzés, a takarítás, felmosás, ruhaszá­rítás stb. által keltett nedvességet el kell vezetni;

- a helyiségek CO2-koncentrációja, amely az ember általi lélegzés következtében nő, ne haladja meg a 0,1 térfogat% értéket (az ún. Pettenkofer-határt);

- a megszokottól eltérő használat (dohányzás, összejövetelek stb.) esetén a levegőcserét növelni kell;

- az építőanyagokból és a bútorokból a belső levegőbe kerülő illékony szerves vegyületeket (VOC) (pl. nitrogén-oxidok, aldehidek, oldószerek, finompor, az építőanya­gokból és a talajból felszabaduló radongáz) friss levegő hozzáadásá­val annyira fel kell hígítani, hogy koncentrációjuk semmilyen aggoda­lomra ne adjon okot.

 

Az első három pont esetén a használat módja és időtartama az, amely meg­határozza a szükséges levegőcserét. Azt a járulékos levegőszennyezést, amelyet az építőanyagok és berende­zési tárgyak károsanyag-kibocsátása okoz, a lakók csak az építés során vagy a berendezés megvásárlása alkalmával tudják befolyásolni, még­pedig az anyagok körültekintő megvá­lasztásával. Ahol nem lehet elkerülni, ill. kiküszöbölni az ilyen szennyezé­seket, ott feltétlenül a levegőcsere növelésére van szükség. Minden benttartózkodó személyre minimum 30 m3/h levegőcserét kell számítani. Közepes fizikai tevékenység esetén ez a levegőmennyiség elég ahhoz, hogy egyrészt a CO2-koncentrációt 0,1 térfogat%-nál kisebb értéken tartsuk, másrészt a nedvesség­tartalmat elfogadható mértékűre csökkentsük.

Fürdőszobákban, konyhákban és vécékben kellő mennyiségű levegő elszívásáról kell gondoskodni, hogy el lehessen távolítani a szagokat és a káros anyagokat.

A megfelelő légcsere biztosításának módja a hagyományos, ablak- és ajtónyitásos, kereszthuzatot biztosító, természetes szellőztetés. Ennek a régi módszernek a nagy hátránya a rövid időszak alatti, nagy mennyiségű, túlzott mértékű légcsere (n=10-15 1/h) kialakulása, melynek következtében a lakás, ház energiafelhasználása megnő, hiszen a nagy légcseréből adódóan a lakás falai és levegője gyorsan lehűl, mely a fűtési rendszer számára rengeteg többlet-fűtésienergiába kerül, míg visszafűti a szobákat a megkívánt léghőmérsékletre. A megoldást a központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer nyújtja, mely folyamatos üzemben képes biztosítani a szükséges légcserét az egyes helyiségekbe. A hővisszanyerős szellőztetőrendszernek is van energiafelhasználása, a hővisszanyerős szellőztetőberendezés befúvó- és elszívóventilátorának villamos fogyasztásából adódóan. Ennek a fogyasztása azonban jóval kisebb mértékű, mint a fűtési rendszernek a többletfogyasztása az ablak- és ajtónyitásos, kereszthuzatot biztosító, természetes szellőztetés utáni felfűtésből adódóan. A mai, jobb minőségű hővisszanyerős szellőztetőrendszerek magas hatásfokú hővisszanyerőt tartalmaznak, mely a távozó levegő hőjét hatékonyan hasznosítja, és a külső levegő -15 °C hőmérsékletéig képesek üzemelni.

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.


tel.: 0036-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök


Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)


Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)
Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

 

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép