Szeles ház

Hővisszanyerős szellőztetőrendszer kialakításáról

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek esetében a szobalevegő-higiéniai előírásoknak való megfelelés érdekében szűrőket alkalmaznak. A külső levegőszűrőnek legalább az F7-osztálynak, míg az el­szívott levegőnél alkalmazott szűrőnek legalább a G4-osztálynak kell meg­felelnie. A szűrőknek gyorsan, háromhavonta cserélhetőnek kell lenniük.

Ezen felül a hővisszanyerős szellőztetőberendezésnek a még kedvezőbb hővisszanyerés érde­kében jó hőszigeteléssel, szivárgásállósággal és megfelelő szállítóárammal kell rendelkeznie.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezés hőszigetelésének alacsony U-értékkel kell ren­delkeznie, a 0,5 W/(m2.K) optimálisnak mondható. Másként a hőt a kör­nyezetnek adná le, és rontaná a hőtermelés tényleges hatásfokát.

Az energetikailag hatékony hővisszanyerős szellőztetőrendszereknek a hatékony mun­kavégzés és a levegőminőség megtartása érdekében 3% alatti szivárgást kell felmutatni.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezésnek jó szabályozóegységgel, azaz legalább 3 fo­kozattal (alap-, standard és löketszerű szellőzés) kell rendelkeznie, és kikap­csolhatónak kell lennie. Az integrált program ajánlott, pl. a löketszerű szellőzésről egy adott időtartam után önállóan visszakapcsolni alapfoko­zatba.

A talajhőcserélő nélküli hővisszanyerős szellőztetőberendezéseknél az eljegesedést kell meggátolni. A berendezés elé telepített fagymentesítő fűtés megakadályozza a friss levegő eljegesedését, és fenntartja a rendszer egyensúlyát. Ha a fagymentesítőt kihagyjuk, és a beáramló levegőt jégmen­tesítés miatt kikapcsoljuk, akkor az épület belsejében nyomásesés tapasz­talható, aminek következtében a hideg külső levegő az épületburkon ke­resztül szivárog be. Ezáltal a fűtési hőszükséglet a 3-5-szörösére növekedhet.

A hővisszanyerős szellőztetőberendezés standard üzemmódjában a zajszintnek kevesebbnek kell lennie, mint 35 dB(A).

 Hővisszanyerős lakásszellőztető rendszer

1. ábra Hővisszanyerős szellőztetőrendszer

 

A házak hővisszanyerős szellőztetőberendezését már előre pontosan meg kell tervez­ni ahhoz, hogy az egyéni feltételeknek megfelelően lehessen alakítani.

A működésüket tekintve a ház fűtött lakóterébe a hővisszanyerős szellőzte­tőberendezés vezeti be a friss levegőt, és szívja el onnan a használt levegőt, miközben a szellőzés elosztása az épületbe telepített légcsatornákon keresztül történik. A hővisszanyerős szellőztetőrendszer kialakításához különféle csőelosztó rendszerek és anyagok állnak rendelkezésre, amelyeket egyedileg lehet az adott beruházáshoz alakítani. A légtömegáram nagysága a haszná­latból adódik, azonban az átlagos becsült értékeket kell figyelembe venni. A legnagyobb térfogatáramot a következő feltételek szerint számítjuk ki:

 

-        Lakónként és óránként minimum 30 m3 friss levegővel kell számolni.

-        Óránként az l/h >_ 0,3 légcsereszámot kell elérni.

-        A funkciós helyiségekre jellemző szellőzési feltételekre is tekintettel kell lenni.

 

A beáramló friss levegő mennyisége egyedileg állítható, mivel az egyes lakót­erek használati feltételei eltérők. Így pl. a jelentős tartózkodási idővel járó lakótérben a standard szellőzést kell beállítani, míg a tárolókban az alapfo­kozatot. A szabályozhatóság a beáramló levegő csatornájába beépített csap­pantyúkkal történik. A kellemetlen huzatot, pl. amikor a rendszer kiegyen­súlyozatlansága miatt a réseken a hideg kinti levegő könnyebben beáramlik, a kiegyensúlyozott levegőelosztással kell kiküszöbölni. A levegő mennyiségi elosztásának a beállítása a központi készüléken bizonyult a leggazdaságosabb és legegyszerűbb megoldásnak, ami változóan szabályozható és folyamatosan kiegyensúlyozott szellőzést biztosít.

Általában a légcsatorna-hálózat kivitelezése során a beáramló és az elszívott levegő csatornáját a födémre vagy a födémbe, valamint gépészeti aknákba telepítik. Ha ez nem lehetséges, akkor a vakolatra lehet speciális csatornákat szerelni. Lehetőleg sima csővezetéket kell használni, mivel ezek megakadá­lyozzák a por felgyülemlését, ezáltal pedig a szükségtelen nyomásveszteséget. Az irányváltoztatásokat a nyomásesés és az áramlási zajok kiküszöbölése ér­dekében nagy ívvel kell kialakítani.

A hővisszanyerős szellőztetőrendszernek sima falú, merev és légtömören beépített csövekből kell állnia. A kör keresztmetszetű mellett szögletes légcsatorna is kapható, azonban a négyzetessel szemben a körkeresztmetszetet kell előnyben része­síteni, mivel ez kisebb nyomásveszteséggel jár, így energetikailag hatéko­nyabb. A csővezetékek üzemeltetésének nem szabad áramlási zajjal járnia, és a higiéniai, illetve tisztítási szempontok által támasztott követelményeknek is meg kell felelniük. A horganyzott acéllemez­ből pl. a tekercseléssel vagy spirálfalcolással készült cső megfelel ezeknek a követelményeknek, ezért optimális erre a feladatra. A légcsatornarendszer rögzítése csőbilinccsel vagy perforált szalaggal történik.

A kör keresztmetszetű légcsatorna általában az egyes szintek gerincvezetékkel történő összekötésére szolgál. Aknás vagy a pince­födém alatti telepítés is lehetséges. A négyszög keresztmetszetű szellőzőcsatorna nagyon kis magasságú, ezért általában a padlószerkezetbe, az álmennyezetbe vagy szűk aknába telepítik.

A levegőt a lakótérbe áteresztő beáramló és elszívott levegő szelepének (anemosztátnak) a le­vegő-térfogatáram különböző beállításait kell biztosítaniuk, és megfelelő mé­retezés révén kell a huzat- és zajmentes légáramlást lehetővé tenniük.

A levegő higiéniájának hosszú távú biztosítása érdekében a hővisszanyerős szellőztetőberendezéseket nagy teljesítményű primerszűrővel kell felszerelni, ami meg­akadályozza a szennyeződésnek beáramló levegő útján keresztül történő behordását. A légcsatorna-hálózatnak tisztíthatónak kell lennie. Ehhez sta­bil, sima falú és lehetőleg egyenesen fektetett csőre, hosszabb csőszaka­szoknál pedig tisztítónyílás beépítésére van szükség. Továbbá könnyen hozzáférhető, a szűrőcserére figyelmeztető kijelző is szükséges.

 

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer tervezése során a következő kritériumokat kell figyelembe venni:

 

-        a térfogatáram számítása az épületen belül,

-        a légcsatornák méretezése a számítások alapján,

-        a telepítés rendszerének tervezése,

-        a berendezés szakember által történő kivitelezése és üzembe helyezése,

-        a lakók bevezetése a szellőzőrendszer használatába.

 

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek és hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészetirendszer-kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

tel.: +36-20-362-8452
e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

Dr. Kassai Miklós PhD.
okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező
(Kamarai szám: GT 13-14036)
Energetikai Tanúsító
(Kamarai szám: 13-50642)

Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)
Műszaki ellenőr (ME-G)

Építménygépészeti szakértő (SZÉS3)
Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)

 

 

 

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép