Szeles ház

Hűtőkamra padlószerkezetének kialakítása

Normál hűtésű hűtőkamra (tb > 0°C) általában padló nélkül készül (nincs kialakítva önálló padló, a hűtőkamratest a rendelkezésre álló vagy erre a célra előkészített betonalapra kerül elhelyezésre).

 

Amennyiben felesleges a padlószerkezet, esetleg érdemes felhívni a figyelmét az érdeklődőnek a padló hátrányos tulajdonságára is: növeli a beruházás költségét; a padlót nem lehet teljesen pára ellen szigetelni, így a húsáru esetén a húslé befolyhat a panelek közé, és idő után rohadni fog, valamint amennyiben nem süllyesztett a padló, mely előzetes betonmunkálatokat igényel, küszöböt kell kialakítani, melyen az árut nehézkesebb átemelni.

 

Amennyiben azonban alatta pince, mélygarázs vagy fűtött helyiség van, akkor szükséges a padlószerkezet kialakítása!

 

Amennyiben hűtőkamra-padlószerkezetre igény van, a szintkülönbség-problémát ki lehet küszöbölni, amit előre le kell tisztázni a megrendelővel, hogy igényli-e. Amennyiben igen, a gyártóval szintén le kell egyeztetni. A gyártó fogja megmondani a süllyesztés mértékét. Ezt az információt kell időben továbbítani a megrendelőnek.

 

Minden olyan hűtőkamra, amelynek lesz padlója, annak érdekében, hogy a betonalap ne fagyjon föl: a padló alját szellőztetni vagy fűteni kell! :

 

Hűtőkamrákat (normál hűtő és mélyhűtő hűtőkamra) természetes szellőztetéssel szokás fagyás ellen védeni: 300 mm távolságban 40x40 mm keresztmetszetű műanyag lécek kerülnek elhelyezésre a betonalap és a hűtőkamra padlója közé:

 Hűtőkamra padlószerkezetének kialakítása

1. ábra Hűtőkamra padlószerkezetének kialakítása


Amennyiben a hűtőház normál hűtési hőmérsékletű ház (tb > 0°C), és padló nélküli a rendszer, abban az esetben ajánlott a talajbeton alá hőszigetelést tenni (5-10 cm vastagságút). Ellenkező esetben a hőveszteség nagyobb, mint a hűtési teljesítmény, és ezzel együtt az energiafelhasználás mértéke is nagyobb lesz.

 

-          Hűtőházakat (normál hűtő és mélyhűtő ház) villamos fűtőbetéttel szokás fagyás ellen védeni:

 Mélyhűtőkamra padlószerkezetének elektromos fűtése

2. ábra Fagyasztó hűtőkamra padlószerkezetének elektromos fűtése fagyvédelem jegyében

 

 

Amennyiben a hűtőház mélyhűtőszerű hűtési hőmérsékletű ház (tb < 0°C), hűtőkamrapadló-kialakítás minden esetben szükséges, (még akkor is, ha a talajbetonban már előzetesen lefektettek hőszigetelést!) Ennek az oka, hogy a talajban lévő nedvesség ahogy a beton pórusaiba kerül, a mélyhűtés miatt a beton szétfagy, feltöredezik, és tönkremegy.

Megoldás: kell hűtőkamrapadló, melyet süllyeszteni kell, ellenkező esetben a szintkülönbségből adódóan a targonca nem tud átmenni az adott esetben a szintkülönbség miatt kialakított küszöbön.

 

Az ilyen szerkezetű padlózatok esetében a rendszer telepítésének lépései az alábbiak:

 

1.   Acél négyzetháló elhelyezése, melyre rárögzítjük az elektromos fűtőszálat: 2 db szál kerül elhelyezésre, melyet felváltva használunk, így élettartama hosszabb lesz, és amennyiben az egyik fűtőszál meghibásodik, akkor van egy pótfűtőszál. (MI végezzük el a munkafázist)

2.   Erre rájön 5 cm betonréteg (A Megrendelő alakítja ki építészekkel. Óvatosan kell a betont ráönteni, odafigyelve arra, hogy ne szaggassa szét a fűtőbetétet!!)

A beton megkötésének ideje: minimum 1 hét. Miután ez megkötött, tudjuk folytatni a munkát.

3.   Fölépítjük a kamrát, elhelyezünk 2 cm vastagságú hungarocell hőszigetelést a hűtőkamra körül dilatációból adódó méretváltozás miatt (MI végezzük el a munkafázist).

4.   Elhelyezik a 2x10 cm hőszigetelő réteget (amiatt fontos két részben elhelyezni, mert az egyik réteg becsúszik a hűtőkamra oldalfala alá, a másik réteglapok, pedig erre keresztbe kell, hogy elhelyezésre kerüljenek, mert a felette elhelyezett beton a kiöntés során folyik, és a két hőszigetelő réteg egymással ellenkező irányú lefektetése esetében a folyó beton nem fog áthatolni a hőszigetelő rétegek között.) (A Megrendelő alakítja ki építészekkel)

5.   Acél négyzetháló elhelyezése a hőszigetelő réteg tetején, a hűtőház belsejében (MI végezzük el a munkafázist).

6.   Végül erre ráöntenek 20 cm vastag betonréteget. Ajánlott beton védőszegély (8 cm széles, 50 cm magasságú) kialakítása, és a padlózat, valamint a szegélyek műgyantával történő borítása (fizikai védelem céljából). (A Megrendelő alakítja ki építészekkel)

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép