Szeles ház

Légelosztó tömlő szerepe a hűtéstechnikában

Az olyan hűtött terekben, ahol emberek dolgoznak vagy huzamosabb ideig tartózkodnak (egész napos munka), ott egy légelosztó zsákot, tömlőt szükséges helyezni, rögzíteni az elpárologtatóra a megfelelő komfortérzet biztosítása érdekében. Ez úgy működik, mint egy anemosztát, ez tulajdonképpen egy befúvószerkezet, mely egyenletesebb légsebesség-eloszlást biztosít a benntartózkodó emberek számára.

 A légelosztó tömlő szerkezeti kialakítása

1. ábra A légelosztó tömlő szerkezeti kialakítása

 

Az acélsodrony egyik vége a falba van rögzítve (dübelezve), a másik vége pedig az elpárologtatóhoz.

 

A fémkarikák pedig kötegelővel vannak az acélsodronyhoz rögzítve.

 

Amennyiben a helyiség rendelkezése miatt szükséges légelosztó tömlőt helyezni az elpárologtatóra, akkor egyventilátoros elpárologtatót érdemes kiválasztani. Nem jó, ha túl sok légelosztó tömlő halad a helyiségben, mert annak is van helyigénye és ára.

 

A kiválasztott elpárologtató teljesítménye nagyobb, amennyiben a hűtőközeg tényleges elpárolgási hőmérséklete magasabb, mint a katalógusban megadott érték. Ekkor ki lehetne választani kisebb elpárologtatót is, de valahol túl kell méretezni a biztonság miatt. Árban nincs nagy különbség két hőcserélőméret között.

 

 

1.     Légelosztó tömlő kiválasztása:

 

A légelosztó tömlő átmérőjét az elpárologtató ventilátorának átmérője határozza meg. Hosszát pedig a helyiség hossza.


Nagyobb tömlőhosszúság (hosszabb, mint 10 m) igénye esetében 2 db elpárologtatót szükséges kiválasztani és így összesen 2 db tömlőt alkalmazni, mert a ventilátor emelőmagassága hosszabb tömlőt nem bír el, és a levegő nem jut el a tömlő végéig, ráadásul a ventilátort lefojtjuk!

 

Az elpárologtatókat a tömlőkkel együtt az adott helyiségben érdemes egymás mellé helyezni és nem egymással szemben, mert akkor a ventilátorok egymás ellen dolgoznak!

 A légelosztó tömlők elhelyezése

2. ábra A légelosztó tömlők elhelyezése

 

 

A tömlő és az elpárologtató elhelyezésének szempontja:

 

Függ a helyiség geometriai adottságaitól. Függ a berendezések, gépek magasságától is. Amennyiben a mennyezetig érnek a berendezések, a tömlőt csak a berendezésig lehet vezetni vagy a berendezések között, mellett. A tömlőnek a helyigénye a tömlőátmérő másfélszerese, amikor a ventilátor leáll (műszak végén), a tömlő összeesik. Így előfordulhat, hogy a tömlő nem tud végighaladni a helyiség teljes hosszán, de annyi hely még rendelkezésre áll, hogy az acélsodronyt a teljes helyiséghosszon végigvezetem, és a falba rögzítem a végét. Az elejét az elpárologtatóhoz is rögzíthetem.

 

Ajtó fölé is gyakran szokás elpárologtatót helyezni, amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre.

Ossza meg ismerőseivel!


Érdekelődés

Minden jog fenntartva a Kassai Klíma Kft. részére! 2020 Oldaltérkép